Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Basindan-Kültürlerine sahip çıkıyorlar-Ferhat Aslan

TUNCELİ - Tunceli'nin Pertek İlçesi'ne bağlı Kurmeş Köyü'nden çatışmalı ortam nedeniyle yıllar önce Avrupa'ya yerleşen köylüler, 4 yıldır Avrupa'da düzenledikleri Kurmeş Kültür Sanat Festivali'ni bu yıl kendi köylerinde düzenledi.

Bölgede "Koçer" olarak bilinen Kurmeşliler, 3 gün sürecek olan festivalde tüm etkinlikleri Kürtçe yaparak dillerine sahip çıkma kararı alındı. Festival alanında kültür özelliklerini yansıtan Kurmeşliler, Koçerlerin günlük yaşamında kullanılan ve yaşamlarının bir parçası olan kıl çadır, yayık, el değirmeni, gibi araç gereçlerle festival alanına otantik bir görünüm kazandırdı. Kıl çadırı önünde yaşlı kadınlar klamlar eşliğinde yayık ayranı yaparken, genç kadınlar da yöreye özgü keçe, kirmen, yünden yapılan malzemelerin yanı sıra sacda gözleme yaparak, nostaljik yayla yaşamını tanıtıyor.

'Kültürsüz kalırsak nefessiz kalırız'

Kendi dilleri ve kültürlerini yaşatmak için karar aldıklarını ifade eden Kurmeşliler Derneği Yöneticisi Bahattin Yiltemur, bu vesile ile düzenledikleri festival ile tüm Kurmeşlileri bir araya getirmek istediklerini söyledi. Yiltemur, "3 gün devam edecek festivalimizde tüm etkinlikler Kürtçe olacaktır. Ayrıca çocuklarımız kendi kültürümüz olan Koçerlik yayla yaşantısıyla tanışma şansı bulacaktır. Kültürünü tanıyacaklardır. Çünkü kültürel olarak geri kalırsak nefessiz kalırız. Belki yıllardır bu coğrafyadan kopmuş olabiliriz ancak biz bu topraklara ve bu kültüre aidiz, özümüzü korumak zorundayız. Kürdistan'da bulunan akrabalarımızı 20 yıldır görememiştik, bu festival sayesinde görme şansına sahip olduk" dedi.

'Çocuklarımızın kendi kültürleriyle büyümesi gerekiyor'

Söylenen Kürtçe şarkılar eşliğinde kıl çadırı altında semah tutarak torunlarına kendi kültürünü öğretmek zorunda olduğunu söyleyen 80 yaşındaki Naciye İmak, "Ben Türkçe hiç bilmiyorum. Çocuklarımız kendi anadilleri ile kendi kültürleriyle büyümeleri gerekiyor. Bu festivali her yıl Kurmeş'te olması bizi çok sevindirdi. Yıllarımı geçirdiğim yaylalarımızı gezme şansına sahip olduk" diye konuştu.

'Dil ve kültür asimilasyonuna karşı bir araya geldik'

Festival boyunca bölgeye özgü yöresel ve akademik etkinliklere yer vereceklerini söyleyen festival organizasyonunda yer alan Hasan Astaner, Kurmeşlilerin komünal yaşam çerçevesinde kültürüne sahip çıkarak örnek teşkil edecek bir duruma geleceklerini söyledi. Astaner, "Kurmeşliler çatışmalı ortam nedeniyle Avrupa'ya sürgün gitmek zorunda kaldılar. Ancak bizler kültürümüzden kopmamak için kendi topraklarımızdan bin kilometrelerce uzaklıkta bile örgütlenerek dilimize ve özümüze sahip çıkabildik. Umuyorum asimilasyon politikasına karşı kendi coğrafyasından uzak kalan tüm Kürtler kültürüne sahip çıkacaklardır. Bugün köyümüzde binlerce kişi bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Çünkü biz bu topraklardan ayrı hiçbir zaman yaşamayı düşünmemiştik. Barış ile birlikte kendi köyümüzde hep birlikte yaşama umudunu halen taşıyoruz" dedi.

FERHAT ASLAN-DIHA